Jak vybrat trapéz?

Trapezy na windsrufign nebo kitesurfing

Trapezy jsou klíčovým prvkem vybavení pro windsurfing a kitesurfing, který umožňuje jezdcům udržovat stabilitu a kontrolu na prkně či destce. Existuje několik typů trapezů, včetně bederních a sedacích, a každý má své specifické vlastnosti a výhody. Při výběru trapezu je důležité zohlednit velikost, pohodlí, nastavitelnost a bezpečnostní prvky, jako jsou rychlá vypínací zařízení. Kvalitní trapez může výrazně zvýšit pohodlí a výkon jezdce při windsurfingu a kitesurfingu.

Co je lepší? Bederní nebo sedací?

Bederní – dnes už daleko používanější varianta a jezdí s ní více než 90% jezdců.
Trapéz se obléká v oblasti pasu kolem beder a neomezuje při jízdě v pohybu. Otáčení a obýbání těla je tak velmi snadné a pohodlné. Tím, že trapéz máte prakticky na zádech, je ze zdravotnického hlediska lepší. Trapéz dále perfektně drží vaše tělo a můžete s ním strávit prakticky neomezenou délku pobytu na vodě.

Sedací – varianta populární spíše dříve, ale i dnes tento trapét volí třeba slalomáři nebo jezdci, kteří jsou na něj zvyklí a nechtějí to měnit. Trapéz je umístěn na zadku a má hák v nížší poloze. Kolem nohou jsou umístěny popruhy aby hák nevyjížděl nahoru. Vybavení tedy ovládáte především pánví a spodní části zad.

Náš tip. Začínajícímu jezdci vždy doporučujeme trapéz bederní.

A jaký tedy mam zvolit?

I přesto, že se trapézy liší od nejnižší až po tu nejvyšší třídu, vybíráme trapéz především podle toho jak je nám pohodlný. Nesmí vás nikde kolem těla tlačit, nesmíte se v něm dusit a zároveň byste v něm neměli moc plavat.

Nejnžší třída – Záda jsou nejměkčí z tří uvedených variant, většinou nebývají nijak extra propracovaní a zpracování háku bývá základní. Je to také nejlevnější třída trapézu kterou volí většinou lehčí jezdci nebo ti, kteří s windsurfingem začínají a nechtějí za trapéz příliš utrácet.

Střední třída – Záda jsou již prapracovanější a mají dostatečnou oporu i pro těžší jezdce. Zde už se výrobci soustředí na všechny kritéria, který by měl dobrý trapéz splňovat. Zde je nejlepší poměr, cena, výkon.

Nejvyšší třída – Nejpropracovanšjí trapéz ze všech. Záda jsou většinou nejpevnější pro maximální podporu zad a komfort při jízdě. Na vnitřní část bývá umíštována například - tvarovatelná Eva pěna, ta se přizpůsobuje tvaru vašich zad a poskytuje tak opravdové pohodlí. Hák bývá často zabudován v ´´kapse´´ a uchycen více popruhy - To zajišťuje minimální ježdění háku tam a zpět.

Náš tip: Lidé nad 90 kg vybírají trapézy střední nebo vyšší třídy kvůli dobré podpoře zad.

holka trapez bederni jaak vybrat