Stěžně a jejich vlastnosti

velikosti steznu k plachte na windsrufing poit

U stěžňů je nejdůležitější to jak se chovají v plachtě. Procento karbonu ve stěžni je klíčovým faktorem, který ovlivňuje jeho chování v plachtě. Obecně platí, že čím vyšší je procento karbonu, tím lehčí a výkonnější bude stěžeň. Vyšší procento karbonu také přispívá k větší ovladatelnosti plachty a zvyšuje její hravost. To je samozřejmě důležité, protože vám to umožní lépe reagovat na různé podmínky na vodě.

Stěžeň je stejně důležitý jako samotná plachta a proto jeho výběr nepodceňujeme.

Základní délky stěžňů -  320, 340, 370, 400, 430, 460, 490, 520cm

Každá délka je určená pro určité velikosti plachty. Každá velikost stěžně má také určitou tvrdost a proto je nutnost dodržet to co se na plachtě píše.  Například stěžeň 430 cm strkáme do plachet v rozmezí cca 5.4 – 6.9 m2. 

mast on windsurfing sails stezne a jejich vlasnosti k plachtam na windsrufing

RDM nebo SDM?

RDM - Tenčí typ stěžně s vnitřním průměrem 33cm. Dnes se používá u většiny moderních plachet pod 7.5m2.

Plachta s ním také lépe přehazuje, lépe se strojí, ovládá a je daleko hravější.
Velkou výhodou je jeho odolnost vůči poškození, která je oproti SDM větší.

Náš tip: Používáme ve všech plachtách s vyjímkou kembrových až do velikosti 8.0m2 s maximální váhou jezdce 80kg.
Pro jezdce nad 80kg používáme tento typ stěžně do všech plachet s velikostí do 7.5m2. Nad tento rozměr doporučujeme již SDM.

SDM – Standardní stěžeň s průměrem 48cm. Tento typ stěžně se dnes používá především do větších plachet, 7.5m2 a více nebo do kembrových plachet. Plachta má s tímto typem stěžně o kousek větší výkon, nicméně můžete u některých typů zaznamenat menší ovladatelnost plachty. 

Náš tip:  SDM Používáme pouze do větších plachet nad 7.5m2 a to pokud vážíme nad 80kg. Dále je tento stěžeň předurčen do kembrových plachet.

RDM SDM STEZEN

Příklad procent karbonu ve stěžních:

35% karbonu – Není nejlehčí, ale již v plachtě funguje s rozumem. Můžeme ho zvolit na začátku pokud nevíme jestli nás windsurfing chytne a nechceme do toho vrážet moc peněz.

60% karbonu – Nejlepší poměr, cena, výkon. Plachta se již stává lehčí a přidává jí to hravost a ovladatelnost. Takový zlatý střed, který vidíme u vody nejčastěji.

80% - Tento stěžeň otevírá nové jízdní vlastnosti v plachtě. Stává se z ní krásně ovladatelná a zábavná, přidává jí to výkon a plachta má o poznání větší větrný rozsah.

100% - Sto procent je prostě sto procent. Plachta využívá na maximum své jízdní vlastnosti a je to s tím prostě nejlepší :-) Doporučujeme všem!

stezen windsrurfing karlin clanek blog

Náš tip: Ušetříme raději na ráhnu i doplňkách a koupíme stěžeň s nejvyšším % karbonu jak jen si můžeme dovolit.