Jak vybrat windsurfingové úvazky?

uvazky clanek

Windsurfingové úvazky jsou klíčovým prvkem vybavení, který umožňuje jezdci udržovat spojení s plachtou a to bez přebytečné námahy. Jsou zásadní pro jízdu ve skluzu a umožňují jezdci kontrolovatelně řídit a manipulovat s plachtou během jízdy. 

Úvazky jsou obvykle vyrobeny z odolných materiálů, jako je například - Nylon, polyurethan a další syntetické tkaniny. Materiál by měl být odolný vůči vodě a UV záření.


Co je lepší vario nebo fix?

Fixní (pevné) - Pokud již jezdíte a víte jaká délka úvazků vám vyhovuje, doporučujeme fixní úvazky. Jsou pevnější, o něco lépe drží tvar a jsou levnější. 

Vario (nastavitelné) - U nastavitelných úvazků můžete upravovat jejich délku podle vaší libosti, což ocení hlavně začátečníci. Můžete si tak zjistit jaká délka vám vyhovuje nejvíce a později přejít na fixní úvazky.  

Některé úvazky mají bezpečnostní prvky, jako je rychlé vypínací zařízení (quick release), které umožňuje rychlé odpojení od plachty v případě nouze.


Délka úvazků?

Délka úvazku by měla být vhodně nastavena podle dovedností jezdce a typu jízdy. Pokud jste začátečník, poraďte se s prodejcem a nebo zvolte vario (nastavitelné) úvazky. Délka úvazků se obvykle označuje v palcích.

Orientační velikostní tabulka:

Výška osoby Délka úvazku
150-165cm 24-26
165-185cm 26-28
185cm a vyšší 28-32

 

Tabulka je orientační - Pokud si nebude jistí zvolte nastavitelnou variantu.

Jaká pozice úvazků je nejlepší?

Neexistuje univerzální pravidlo pro nastavení úvazků na ráhně. Záleží na mnoha faktorech a každý si na jeho ideální pozici musí přijít sám. 

Náš tip pro začátečníky: Nastrojte plachtu a úvazky dejte na ráhno cca 7-9cm od sebe tj. cca na velikost pěsti. Nyní plachtu zvedněte a opřete o zem. Jedním prstem jí přitáhněte za úvazek a sledujte kam se plachta bude pohybovat. Plachta by vám neměla výrazně převažovat na jednu ani druhou stranu. Pokud plachta přepadává ke stěžni, úvazek posuňte ke stěžni blíže a naopak to samé.

To by mohla být vaše ideální výchozí pozice se kterou se dá dále pracovat. 

uvazky na windsrufing velikost typ clanek