Jak vybrat prkno na Wingfoiling?


VELIKOST BOARDU NA WINGFOILING.


Začátečník, který nemá zkušenosti s jiným větrným sportem

Pro lidi, kteří nemají zkušenosti s žádným větrným sportem je nejtěžší pochopit jak se manipuluje se samotným Wingem. To obvykle zabere nejvíce času a pokud bychom k tomu zvolili příliš malé, nestabilní prkno, bude to pro nás mnohonásobně těžší a může nás to rovnou na startu odradit. Zvolíme proto raději o něco větší prkno kde nebudeme bojovat se stabilitou a můžeme se tak plně soustředit na manipulaci s Wingem. 

Doporučujeme zvolit prkno, který má minimálně o 40 - 50 litrů větší objem než vaše tělesná hmotnost. Pokud tedy například vážíte 80Kg, doporučujeme vám zvolit pro začátek alespoň 120 - 130 litrů. 

Začátečník, který už má zkušenosti s jiným větrným sportem např. (Windsurfing, Kiteboarding)

Všeobecně platí, že Ti, kteří již provozují některý z větrných sportů, mají lepší cit pro vítr a manipulace se samotným Wingem je pro ně snazší. Pokud člověk umí správně manipulovat s Wingem ve větru, využívá ho zároveň jako oporu. Prkno se díky správné poloze Wingu rychle rozjede a stává se tak stabilnější. Můžeme tak zvolit o něco menší prkno, které nám vydrží déle. 

Můžeme zde zvolit o +- 25 - 30 litrů větší objem než vaše tělesná hmotnost. 

 

NÁŠ TIP: Nepřeceňujte se a zvolte dostatečně velké prkno pro váš začátek. Usnadní vám to první kroky a výrazně urychlí váš pokrok vpřed. 

 


KONSTRUKCE PRKNA NA WINGFOILING.


Nafukovací - I přesto, že jeho konstrukce není tak tuhá jako u pevného prkna, přináší mnoho výhod, které ocení nejen začátečník. 

1) Skladnost - Prkno na Wingfoiling zkrátka sfoukneme a dáme do batohu. Pokud je batoh (taška) dostatečně velký, přidáme k tomu Foil, Wing + ostatní příslušenství  a můžeme  vyrazit klidně vlakem nebo autobusem. 

2Pády a návraty na prkno nemusí být bolestivé - toto spojení se snadnou skladností považujeme za nejvýraznější přednost nafukovacích prken. Zvláště pro začátečníky jsou pády na prkno běžné a potřebují nějaký čas, než se naučí jezdit ve stoje. Díky konstrukci nafukovacího prkna vás při jízdě v kleče nebolí kolena ani klouby a vy tak můžete strávit delší čas na vodě ježděním.

3) Odolnost - Pokud dojde k pádu nebo nárazu prkna při manipulaci nebo při ježdění, nemusíte se obávat, že by se prkno ihned poškodilo nebo začalo nasávat vodu. U prken určených pro Wingfoiling se totiž využívají špičkové technologie, které poskytují maximální odolnost dostupnou na dnešním trhu.

 

Pevné 

1) Větší výběr - V současné době si máte možnost vybrat z více tvarů u pevných prken a také si můžete vybrat z několika technologií, například epoxidových, dřevěných nebo karbonových. Můžete si tím pádem prkno nakonfigurovat podle své libosti. 

2) Lepší tvary -  S prvním bodem tak trochu souvisí i tento bod. Výrobci mají možnost flexibilně pracovat s prknem a jeho tvarem, což jim umožňuje jemně ladit prkno podle přesných potřeb a požadavků.

3) Tuhost - Ta je samozřejmě vyšší u pevného prkna. Díky vyšší tuhosti získáváte výhodu nižšího odporu při pumpování prkna, což vede k rychlejšímu vzletu (vylevitování) z vody. Pevný board má také větší schopnost účinně rozřezávat vodu a minimalizovat absorpci nárazů vody. Pokud tedy při levitaci narazíte do nějaké vlny, prorazíte jí téměř bez zpomalení a pokračujete dál v jízdě. Na druhé straně u nafukovacího prkna by došlo ke zpomalení a chvíli by trvalo, než by se vrátilo zpět do původní rychlosti.

4) Životnost - I přesto, že se dá board snadněji zničit, dá se také snadno poměrně opravit. A v případě, že se vám ho nepodaří rozpůlit vejpůl, tak vám může vydržet i desítek let. 

 

NÁŠ TIP: Pokud s Wingfolingem začínáte a řešíte i prostor, nebojte se pořídit si nafukovačku. Velikost na začátek a to jak u nafukovacího, tak pevného prkna vybíráme stejně větší, než v budoucnu budeme potřebovat, takže je jen otázkou času kdy ho vyměníme za menší.

Důležité je mít na paměti, že při ježdění na nafukovacím prkně může působit pocit menšího objemu o přibližně 10 až 20 litrů než je jeho skutečný objem. Jinými slovy, pokud se rozhodnete pro nafukovací prkno s výtlakem 130 litrů, může vám pocitově připadat jako pevné prkno s objemem kolem 110 až 120 litrů.