Materiály wingfoilingových pevných prken

pevne plovaky windsurfingove

Prkna na wingfoiling, často nazývané také jako foil boardy, jsou specifická prkna navržená pro sport zvaný wingfoiling Tvary jsou optimalizovány tak, aby umožnily snadné zvedání nad hladinu vody a zároveň poskytovaly stabilitu během jízdy. 

Jsou vyráběna z různých materiálů, které kombinují lehkost, pevnost a odolnost. 

(EPS)

(EPS): EPS pěna je lehký materiál, který se používá jako jádro prkna. Je to skvělá volba pro zajištění nízké váhy prkna. Většinou se pak EPS jádro obaluje dalšími materiály, jakou jsou: skelná i uhlíková vlákna, epoxidová pryskyřice, kevlar nebo kompozit, aby se zvýšila tuhost prkna. 

Skelná vlákna

Skelná vlákna jsou používána jako součást vnější vrstvy prkna. Tato vlákna se nasycují pryskyřicí, která tuhne a poskytuje prknům potřebnou pevnost a odolnost.  Skelná vlákna jsou používána jako zesilovací materiál ve všech níže uvedených typů.

Epoxidová prkna - ETECH - ES

Epoxidová prkna nabízejí kombinaci výkonu a cenové dostupnosti. S využitím epoxidové pryskyřice, která poskytuje vysokou ochranu povrchu, můžete vstoupit do světa wingfoilingu. 

Dřevěná prkna - LTE 

Dřevěné vrstvy aneb poměr, cena výkon. Wingfoilingové prkna, které mají ve vnější vrstvě dřevo, 2 vrstvy, jsou podstatně lehčí než než ty, která při výrobě používají pouze epoxidový nátěr. Mají znatelně lepší jízdní vlastnosti, ale na druhou stranu jsou křehčí a o dražší. 

Karbonová prkna - LTD - CARBON

Karbon je vysoce pevný a lehký. Tento materiál se často používá u pokročilých prken, které jsou určeny pro ty, kteří hledají co největší výkon. Jsou lehčí než prkna z dřevěné nebo epoxidové konstrukce. Nejlepší = nejdražší.


Při výběru prkna na wingfoiling je důležité zvolit správnou velikost,  která odpovídá vašim dovednostem a preferencím.  Článek jak vybrat prkno na wingfoil naleznete zde